Dekbedden

Om lekker te kunnen slapen heeft u niet alleen een goed matras nodig, maar is het juiste dekbed ook een belangrijk onderdeel van het slaapgenot. Er worden de laatste jaren voornamelijk dekbedden toegepast. Dekbedden worden grofweg ingedeeld in 3 categorieën; synthetisch, wol en dons, deze hebben allemaal hun specifieke eigenschappen.

Synthetische dekbedden zijn beschikbaar in veel varianten en worden veel toegepast in combinatie met allergieën of wanneer een dekbed eenvoudig wasbaar moet zijn.

Over het algemeen zijn de wat duurdere synthetische dekkbedden beter ventilerend omdat de vulling hol is.

Een synthetisch dekbed is qua gewicht gemiddeld.

Wollen dekbedden zijn ook bijzonder in trek en zeker nu er goede wasbare wollen dekbedden bestaan.

Een belangrijke eigenschap van wol is de hoge vochtopname, het kas ongeveer 40% van zijn gewicht aan vocht opnemen zonder dat deze klam aanvoelt.

Dus voor mensen die makkelijk transpireren is dat een uitkomst.

Wol is een groffe vezel er kan makkelijk lucht tussen, wat de ventilatie tengoede komt.

Nederland is een typisch 'wolland' zodat er ruim voldoende grondstof beschikbaar is met gevolg dat de wollen dekbedden heel betaalbaar zijn.

Een wollen dekbed is qua gewicht wat zwaarder, mensen die graag wat gewicht op zicht voelen is dit een zeer goede keus.

Voor donzen dekbedden wordt vooral ganzendons toegepast omdat deze de meest comfortabele kwaliteit oplevert.

Ganzendons is wat sterker dan eendendons en het isolerend vermogen is ook groter omdat er bij ganzendons 2 keer zo veel haartjes op een pluisje zitten dan bij eendendons.

Alle ganzendons is niet het zelfde de beste dons heeft de grootste dons vlok, waardoor het dekbed heel goed opbolt en daardoor zijn isolerend vermogen krijgt.

Veel van de goedkope donzendekbedden worden geimporteerd en vacuum verstuurd, door het vaccuum en de lage kwaliteit dons blijft er van het opbollend vermogen niets meer over.

Ook voor mensen met allergieën kan een donzen dekbed een prima keuze zijn vanwege de zeer dicht geweven stoffen.

Een goed donzen dekbed is daardoor ook wasbaar, bij goedkope donzendekbedden worden de goedkope tijken behandeld om deze dons dicht te krijgen en daardoor kunnen ze ook niet goed meer ademen.

Donzen dekbedden hebben met een laag vulgewicht al een hoge isolatiewaarde omdat deze goed opbollen.

Dekbedden van dons vragen wel wat meer onderhoud. Het is belangrijk een donzen dekbed regelmatig goed op te schudden.

Alle soorten dekbedden dienen in elk geval regelmatig gelucht te worden maar liever niet in de volle zon omdat het een eiwitvezel is en deze wordt door de zon afgebroken.

of met vochtige weersomstandigheden.

Voor de warme zomerdagen zijn er tevens extra dunne zomerdekbedden leverbaar van katoen.

Katoen heeft dan nauwelijks nog isolerende waarden, maar kan wel goed vocht opnemen en dat is natuurlijk comfortabel in de zomer

Katoen is antiallergisch en zeer goed wasbaar.

Veel gestelde vragen

Dit is de veel gestelde vragen sectie van Kreeft Bedden. Heeft u andere vragen, neem dan gerust contact met ons op of kom langs in de winkel voor persoonlijk advies.