The Night Store Slaaparchitecten

Op

Matrassen die werken met echte comfortzones

Wat is een goede matras?
En welke matras kies je bij rugklachten? Een goed matras biedt ondersteuning en zorgt dat je lichaam wordt “gedragen” tijdens het slapen. Tijdens je nachtrust moet het lichaam stabiel en in evenwicht blijven liggen om te kunnen ontspannen. Wanneer dit het geval is zult je beter en dieper slapen. Een echt goed matras zorgt ervoor dat je lichaam en geest tot rust komen en je voldoende in de diepe slaap komt (REM slaap).
Wilt je meer weten in een advies op maat?

Latex en natuurrubber

Op

Latex en natuurrubber

Een ideale matraskern is in theorie extreem rekbaar en niet vervormbaar. (Pocket)veermatrassen en waterbedden drukken ofwel minder puntelastisch in of gaan meer doorzakken waar meer gewicht is.

Natuurrubber matrassen zijn rekbaarder dan andere matrassen. De rek wordt bepaald door de hoeveelheid natuurlatex die in de polymerenmengeling is verwerkt. Ideaal is eigenlijk een matraskern die uitsluitend uit Natuurlatex, het melksap van de hevea brasiliensis bestaat.

Rubberbos

HEVEA BRASILIENSIS is de naam van de rubberboom. Zoals de naam het reeds laat vermoeden werd de boom in 1736 ontdekt in het Braziliaanse amazonegebied door de Franse ontdekkingsreiziger Charles Marie de la Condamine (1701-1775) die de rubber meebracht als curiositeit .

Overal ter wereld komen bomen voor die, als ze worden gekwetst of beschadigd door insecten, een vloeistof afscheiden die door stolling verhindert dat schimmels of bacteriën binnendringen.

Zoals hars uit een den vloeit, komt uit de hevea brasiliensis of rubberboom een melksap (latex) die tot een rubberachtige massa verhard. Een engelse apotheker ontdekte dat er potlood kon mee worden uitgegomd. Van het engelse “to rub”, wrijven, ontleent het product trouwens zijn naam. Deze rubber heeft vooral elastische en waterafdichtende eigenschappen.

In 1839 ontdekte men dat rubber en zwavel bij verhitting, vulkanisatie, een rubber oplevert dat sterk en stevig blijft bij temperaturen van 0 tot 100° C.

Sindsdien werd het product gebruikt om textiel waterdicht te maken, voor banden van fietsen, auto’s, kauwgom en verf. Vooral de Engelsen stuurden jonge plantjes naar hun Aziatische tropische kolonies zoals Sri Lanka of Singapore. De portugezen legden vooral in centraal Afrika plantages aan.

Rubberbos

Om het melksap te winnen brengt men een insnijding aan in het buitencambium van de boom. Hierdoor worden de latexvaten doorgesneden en vloeit het sap naar buiten. Onder de wond is een potje bevestigd waarin het uitlopende melksap wordt opgevangen. De prijs voor rubber en vooral hevea melksap is zeer hoog. Naast de stijgende wereldprijs door de groeiende vraag bestaat de prijs hoofdzakelijk uit dagloon. Een kleine 40 uur werk op de plantage is nodig om voldoende heveamelk te verzamelen om bijvoorbeeld één matras te produceren...

Rubberbos

Een 100% natuurlatex matras kan door afwezigheid van de hevea brasiliensis niet in Europa of Amerika worden geproduceerd. Het direct stollen van de heveamelk geeft na transport een instabiele kwaliteit.
Daarom worden er op verschillende plaatsen in derdewereldlanden 100 % natuurlatex matrassen vervaardigd. Veelal bedienen ze de lokale markt. Dit product heeft een kwalitatief arme broodkruimstructuur of is veel te hard. De duurzaamheid en de hygiënische omstandigheden waarin dit product is vervaardigd zijn niet aanvaardbaar voor Westers gebruik. Vooral het spoelwater is meestal zwaar bacteriologisch besmet. Deze producten vinden we regelmatig terug op de Westerse markt tegen dumpingprijzen en schaden sterk de goede naam van natuurrubber matrassen.
De schuimrubber matrassen die wij kennen in Europa, zijn de uit poly-urethaan of het synthetisch polymeer SBR-latex, Styrene Butadien gemaakte rubber. Beiden worden via ingewikkelde processen uit aardolie gewonnen maar zijn beduidend minder elastisch. De synthetische latexmatrassen die wij kennen worden met natuurrubber verrijkt om de rekbaarheid te vergroten.

Ideaal is een matras die uit meer dan 80 % hevea natuurlatex bestaat en perfect isotropisch, identiek in alle richtingen, rekbaar is. Dit product is tevens perfect ademend en niet temperatuur gevoelig. Daardoor voelt het nooit klam en verhittend aan. Andere producten waar veel hevea natuurlatex in wordt gebruikt zijn: vliegtuig- of formule 1 banden, condooms, en weerballonnen… kortom alles wat extreem rekbaar en betrouwbaar moet zijn.
Mahoton 100% natuurrubber matrassen en kussens

Om een goede natuurrubber te maken is een goede logistiek noodzakelijk van vers hevea melksap en een innoverende technische knowhow. Mahoton slaapsystemen heeft de beschikking om deze zeer hoogwaardige natuurrubber kwaliteit te produceren. De collectie matrassen en hoofdkussens bestaan uit minimaal 85% heveamelk (natuurlatex) en ca. 15% natuurlijke, corrigerende en vulkaniserende additieven. Deze worden samengebracht tot een eindproduct genaamd rubber. Door de puur natuurlijke ingrediënten mogen we nu spreken over een unieke 100% natuurrubber.

rubber-matraskernen

Verse heveamelk wordt op basis van een ISO 2004 certificaat gecentrifugeerd aangeleverd. Op basis van een ingewikkeld computergestuurd programma wordt de heveamelk gemengd met lucht en de natuurlijke, corrigerende en vulkaniserende additieven.

Dit mengsel wordt in aluminium vormen gespoten, waarbij de pinnen de warmte van 96° C binnen in de massa brengen.

rubber-matras-productie

Na ongeveer 90 minuten stomen wordt de gevulkaniseerde matras of kussen kern uit de vorm verwijderd en nagewassen zodat alle zeepresten en alle geurtjes verdwenen zijn.

rubber-matras

Het overvloedige water voor dit proces moet beslist volledig bacterievrij zijn. Na het drogen wordt elke kern op zijn hardheid gecontroleerd. Dit productieproces levert de beste matras en kussen kernen op, die tot vandaag de dag gemaakt kunnen worden.
Duurzaam produceren
100% Natuurrubber is 100% afhankelijk van de natuur. Hier zijn we dus zuinig op. Bij de productie van deze matraskernen is slechts een fractie van de energie nodig die voor andere matraskernen wordt gebruikt. Ook het spoelwater wordt na het wassen van de kernen gereinigd en hergebruikt . Hierbij gaan we verder dan de standaard gestelde normen. Alle natuurrubber kernen zijn biologisch afbreekbaar en Tüv, ISO en Öko gecertificeerd.

Beter slapen met rood licht

Op

Rood? Dat betekent meestal gevaar. Of houdt een waarschuwing in. Uit een promotieonderzoek blijkt, dat je sneller in slaap kunt vallen door vijf minuten lang in een lamp met fel rood licht te kijken.

Wisse van der Meijden is de onderzoeker die tot deze vaststelling kwam. Hij promoveerde aan het Amsterdam UMC. Iedereen weet inmiddels wel dat het blauwe licht van tv’s en smartphones juist leidt tot prikkeling en daardoor tot lastiger in slaap kunnen komen. Terwijl helder rood licht het tegenovergestelde effect heeft. Pupillen worden groter bij blootstelling aan rood licht; het is een aanwijzing dat mensen meer moeite moeten doen om wakker te blijven.

Ook het reactievermogen neemt af nadat de proefpersonen uit het onderzoek vijf minuten lang in rood licht hadden gekeken. Na een piepje moesten ze zo snel mogelijk op een knop drukken en daar hadden ze meer tijd nodig dan daarvoor. Er werd vanzelfsprekend ook een slaaptest gehouden, waarbij er onderscheid werd gemaakt tussen een groep gezonde proefpersonen met en zonder blootstelling aan fel rood licht. De mensen die in het rode licht hadden gekeken, vielen veel sneller in slaap, zo stelde Van der Meijden vast.

Natuurrubber

Op

Nu bij ons binnen 100% natuurrubber matrassen, deze zijn 100% natuurlijk en geen synthetische latex,
daardoor zeer goed ademend en veerkrachtig en zeer comfortabel.

Slapen en dementie

Op

Slapen en dementie

Volgens ouderenarts Jurgen Claassen zijn de kwaliteit van slapen en het ontwikkelen van dementie met elkaar verbonden. Wie leidt aan dementie functioneert beter na een goede nachtrust, zo blijkt uit een artikel op Gezondheidsnet.

Mensen die slecht slapen, lopen volgens een studie een hoger risico op dementie. Volgens Claassen is dit een redelijk recent inzicht, naast andere risicofactoren op het ontwikkelen van dementie als hoge bloeddruk, roken en alcoholgebruik. Vaak slecht slapen leidt tot een toename van amyloid in de hersenen – het zogenaamde alzheimereiwit. Mensen die alzheimer hebben, hebben een teveel aan eiwit in hun brein. Als ze daarbij ook nog slecht slapen, zorgt de eiwitopstapeling voor een verdere achteruitgang.

Vanaf welke leeftijd is genoeg slaap (ergens tussen de zeven tot acht uur per nacht) dan belangrijk om het risico op het ontwikkelen van dementie te verkleinen? Volgens Claassen moet je dit zeker vanaf middelbare leeftijd al in de gaten te houden. “Als je je hele leven al slecht slaapt, dan zou dat in theorie al voor schade kunnen gaan zorgen. Je moet er dus niet pas op je zestigste of zeventigste mee beginnen. Dat blijkt ook uit die onderzoeken die deze verbanden zien. Die zien echt al tien, twintig tot zelfs dertig jaar voor de dementie ontstaat, dat mensen al hebben aangegeven dat ze slecht slapen.”

Eastborn

Op

Nieuwe kollektie Eastborn boxspring en matrassen zijn binnen.
Stel uw eigen boxspring samen van uiterlijk en ligcomfort.

Blog

Wij bloggen branche nieuws, wetenswaardigheden en kennis om u te informeren over de wondere wereld van slapen.