Ga naar de inhoud
Pullman boxspring Ottawa kleur bruin
Home » News » Beter slapen met rood licht

Beter slapen met rood licht

Rood? Dat betekent meestal gevaar. Of houdt een waarschuwing in. Uit een promotieonderzoek blijkt, dat je sneller in slaap kunt vallen door vijf minuten lang in een lamp met fel rood licht te kijken.

Wisse van der Meijden is de onderzoeker die tot deze vaststelling kwam. Hij promoveerde aan het Amsterdam UMC. Iedereen weet inmiddels wel dat het blauwe licht van tv’s en smartphones juist leidt tot prikkeling en daardoor tot lastiger in slaap kunnen komen. Terwijl helder rood licht het tegenovergestelde effect heeft. Pupillen worden groter bij blootstelling aan rood licht; het is een aanwijzing dat mensen meer moeite moeten doen om wakker te blijven.

Ook het reactievermogen neemt af nadat de proefpersonen uit het onderzoek vijf minuten lang in rood licht hadden gekeken. Na een piepje moesten ze zo snel mogelijk op een knop drukken en daar hadden ze meer tijd nodig dan daarvoor. Er werd vanzelfsprekend ook een slaaptest gehouden, waarbij er onderscheid werd gemaakt tussen een groep gezonde proefpersonen met en zonder blootstelling aan fel rood licht. De mensen die in het rode licht hadden gekeken, vielen veel sneller in slaap, zo stelde Van der Meijden vast.