Ga naar de inhoud
slapen
Home » News » Slapen en dementie

Slapen en dementie

Volgens ouderenarts Jurgen Claassen zijn de kwaliteit van slapen en het ontwikkelen van dementie met elkaar verbonden. Wie leidt aan dementie functioneert beter na een goede nachtrust, zo blijkt uit een artikel op Gezondheidsnet.

Mensen die slecht slapen, lopen volgens een studie een hoger risico op dementie. Volgens Claassen is dit een redelijk recent inzicht, naast andere risicofactoren op het ontwikkelen van dementie als hoge bloeddruk, roken en alcoholgebruik. Vaak slecht slapen leidt tot een toename van amyloid in de hersenen – het zogenaamde alzheimereiwit. Mensen die alzheimer hebben, hebben een teveel aan eiwit in hun brein. Als ze daarbij ook nog slecht slapen, zorgt de eiwitopstapeling voor een verdere achteruitgang.

Vanaf welke leeftijd is genoeg slaap (ergens tussen de zeven tot acht uur per nacht) dan belangrijk om het risico op het ontwikkelen van dementie te verkleinen? Volgens Claassen moet je dit zeker vanaf middelbare leeftijd al in de gaten te houden. “Als je je hele leven al slecht slaapt, dan zou dat in theorie al voor schade kunnen gaan zorgen. Je moet er dus niet pas op je zestigste of zeventigste mee beginnen. Dat blijkt ook uit die onderzoeken die deze verbanden zien. Die zien echt al tien, twintig tot zelfs dertig jaar voor de dementie ontstaat, dat mensen al hebben aangegeven dat ze slecht slapen.”